Mole spożywcze pojawiają się stosunkowo rzadko, jeżeli jednak już zauważymy ich obecność w naszym domu, musimy działać jak najszybciej. Te niepozorne owady mogą wyrządzić ogromną ilość szkód. Warto również pamiętać o tym, że mole mogą pojawić się nawet w najbardziej czystym domu.
Czym są mole spożywcze i jak trafiają do naszego domu?
Mole spożywcze to stosunkowo spore owady, zazwyczaj mierzą około 4 cm długości. Ich ubarwienie jest w większości brązowo – szare, dlatego stosunkowo łatwo je zidentyfikować. Mole spożywcze najczęściej trafiają do naszego domu wraz z zakupami spożywczymi. Te owady mogą znajdować się w rozmaitych produktach spożywczych, takich jak kasza, ryż, mąka czy cukier.
Jak walczyć z molami spożywczymi?
Pozbycie się moli spożywczych może być stosunkowo trudnym zadaniem, lecz nie niemożliwym. Istotny jest przede wszystkim czas naszej reakcji. Jeżeli zauważyliśmy pierwsze oznaki obecności moli w momencie, gdy te się wciąż rozwijają lub jest ich stosunkowo niewiele, szanse na szybsze pozbycie się tych szkodników wzrastają. W pierwszej kolejności należy sprawdzić wszystkie opakowania z żywnością, w których to mogą znajdować się mole jak i ich larwy. Warto więc wszystkie produkty trzymać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, co uniemożliwi im rozprzestrzenienie się na pozostałe szafki naszej kuchni. Chcąc pozbyć się moli, trzeba zainwestować w odpowiedni preparat przeciw molom.
Trzeba tępić jak najszybciej zanim się to rozmnoży i będzie nie do opanowania.